Therese trakasseras av BRF

OMBILDNINGAR

Hyresgästföreningen: Allt vanligare att hyresgäster trakasseras vid ombildningar

Publicerat: fredag 07 december kl 05:00, Nyheter P4 Radio Stockholm 5 kommentarer                                                                                                                          

Elsy Kahnberg upplever att hon och hennes dotter blir mobbade och det är hon inte ensam om att känna sig, säger P-O Brogren, pressombudsman på Hyresgästföreningen. Foto: Julia Brynolfsson/SR.

P-O Brogren, presstalesperson för Hyresgästföreningen i Stockholm. Foto: Mimi Billing/Sveriges Radio.

Det har blivit allt vanligare att ombildade bostadsrättsföreningar försöker få de hyresgäster som bor kvar att flytta, hävdar Hyresgästföreningen. Therese Kahnberg har bott i sin hyresrätt i 20 år, men efter ombildningen har det plötsligt kommit flera anonyma klagomål mot henne.

"Känns som riktig mobbning på oss" Allt vanligare att hyresgäster i bostadsrättsföreningar tvingas flytta (1:55)
Det har blivit allt vanligare att ombildade bostadsrättsföreningar försöker få de hyresgäster som bor kvar att flytta, hävdar Hyresgästföreningen. Therese Kahnberg har bott i sin hyresrätt i 20 år, men efter ombildningen har det plötsligt kommit flera anonyma klagomål mot henne. Medverkande: Elsy Kahnberg, P-O Brogren, hyresgästföreningen, Christer Alkelöw, ledamot i styrelsen för bostadsrättsföreningen. Reporter: Julia Brynolfsson.
Fredag 07 december 2012 kl 05:00 (Nyheter P4 Radio Stockholm)

Therese Kahnberg är 34 år och gravt handikappad, och har hjälp dygnet runt. I snart 20 år har hon bott i sin hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men efter ombildningen har det kommit flera anonyma klagomål mot Therese, berättar hennes mamma Elsy.

– Jag tror de behöver pengar, den här lägenheten är värd kanske mellan fyra och fem miljoner. Dunsa kan hon absolut inte, hon ligger i sängen från klockan tio till klockan halv sju på morgonen. Någon enstaka gång kan hon säga da-da-da, det är hennes sätt att prata. Jag hoppas att dom lägger ned de här, de känns som det är en riktig mobbning på oss alltså, säger Therese mamma Elsy.

Efter anonyma klagomål från grannar om höga ljud nattetid har styrelsen i bostadsrättföreningen tagit hjälp av HSB:s boendesociala grupp för att se över ljudsituationen. Och i helgen skickade styrelsen ut enkäter där boende uppmanades att fylla i vem störningen kommer ifrån, tidpunkt och en så detaljerad beskrivning av störningen som möjligt.

Elsy Kahnberg upplever att de blir mobbade och det är hon inte ensam om att känna sig, säger P-O Brogren, pressombudsman på Hyresgästföreningen som menar att fler och fler hyresgäster känner sig trakasserade av sina bostadsrättsföreningar.

– De blir fler och det blir värre fall. Och den ekonomiska ställningen som bostadsrättsföreningar som är ombildade har när dom har haft glädjekalkyler som inte stämmer med verkligheten, de blir pressade ekonomiskt, vill inte höja avgifter för sina medlemmar utan vill hitta en annan lösning och då är att få en ledig hyresrätt som man kan sälja på marknaden, det är lösningen för en hel del och då kan man inte undvika tanken att det kan va en medvetenhet i detta.

Men som i många boendetvister, står ord mot ord. Christer Alkelöw, ledamot i styrelsen för bostadsrättsföreningen, säger att deras mål är att ingen ska bli störd om natten och att dom försöker hitta en lösning, och den är inte att få Kahnbergs att flytta.

– Vår intention är att hjälpa till och se till att de inte blir några störningar. Vi är absolut inte, under några omständigheter, ute efter att göra oss av med någon hyresgäst i vår förening. Inte någon endaste hyresgäst. Om det är någon som flyttar och lämnar tillbaka lägenheten, jättebra, men i annat fall inte någon, säger Christer Alkelöw.

RSS 2.0